Zulutrade - Újítások

 2012.01.10. 15:41

Kedves Zulutrader,

Néhány hasznos újításra szeretném felhívni a figyelmed. Azonban előbb nézzük a jelenleg használt jelszolgáltatóim múlt heti eredményeit:

Heti  Eredmények


Kár ezért a pirosért. Pedig nagyon szépen nézett ki, hogy minden zöld. Azért ezzel az egy pirossal is nagyon jó ki induló hét lett belőle. Örülök, hogy ilyen erősen indult az év, de azért ne legyenek illúzióid. Nem lesz minden hét ilyen, de azért bízzunk benne, hogy sok hasonló lesz még!

 
Ha még nincs számlád, most megteheted, hogy megnyitod:

 

Demo számla - Élő számla

1 újítás: backtest

Nekem mindenképp szimpatikusabb, mint az előző backteszt volt. Nagyobb a mozgásterem, és rugalmasabban használható. Az előzőnél csak a számlám aktuális beállításait tudtam tesztelni, a mostaninál viszont tudom minden teszthez külön állítani a tesztfelületen belül – a számlám beállításainak módosítása nélkül.

Nagyon hasznos továbbá, hogy el tudom menteni a különböző teszt eredményeket, így nincs szükség arra, hogy magamnak lejegyzeteljem, és bármikor újra előhívható, ha úgy gondolom, hogy szükségem van rá.

2. újítás: nyitott kereskedések száma a profit grafikonon

Ennek a funkciónak nemrég tapasztaltam meg az igazi hasznát. 

Találtam egy jelszolgáltatót, aki nagyon szimpatikus volt, de csak az utolsó néhány hónapban mutatott érdemleges profitot. Ezért úgy döntöttem, hogy megvizsgálom, vajon új stratégiával kereskedik-e, a korábbiakhoz képest.

Hamar ki is derült: amikor megnyomtam a Nyitott kereskedések gombot azt láttam, hogy az utolsó időszakban jóval magasabb volt a nyitott kereskedések száma, mint korábban.

Így nem kezdem el használni, csak leghamarabb akkor, amikor elteleik fél év a változástól számítva.

nyitott kereskedések gombot a jelszolgáltató oldalán találod, a profit görbe fölött.

3.újítás: Kritikus események gomb

Ennek a hasznát én egyelőre még nem tapasztaltam meg, de van ilyen is. Ugyanott található, ahol a nyitott kereskedések gomb.

Esetleg arra lehet jó, hogy ha valamelyik jelszolgáltatónak feltünően jók – vagy épp rosszak - az eredményei a kritikus események után, akkor lehet növelni – vagy csökkenteni – a lot méretet ilyen esetben.

Most azt gondolom, hogy én nem ettől teszem függővé.

Személyes konzultáció

Sok szeretettel meghívunk 2012. január 19.-én, este 18:45 órás kezdettel tartandó Zulutrade fókusz klub estre, ahol személyesen beszéljük át a jelszolgáltatókat és megosztjuk egymással tapasztalatainkat. Helyszín: 1143 Budapest, Semsey Andor utca 25. Jelentkezni a klubra az alábbi linken található mezők kitöltésével tudsz:

Regisztrációs lap

Szép, és sikeres hetet kívánok!

Üdvözlettel, 
Boros Lajos

Címkék: forex újítások zulutrade betbulls

A bejegyzés trackback címe:

https://betbulls-zulutrade.blog.hu/api/trackback/id/tr683534510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whiteg71 (törölt) 2012.01.11. 18:14:26

Itt, a blogon keresztül szeretném megköszöni Lajosnak a segítségét. Az információkat, amikkel segített megérteni, hogy mire is kell figyelni a számla és szolgáltató bealításoknál, valamint mire kell figyelni a szolgáltatók kiválasztásánál.
Lajos segítsége által végre átlátom az összefüggések, amit ezúton is köszönök szépen.

A magfajta kezdőkhöz is szólok:
Valóban, aki nem látja át, nem érti az összefüggéseket, az bele se kezdjen a Zulutrade-ba.
Még én is tesztelem mindazt, amit megértetem belőle, hisz a demo segítségével erre lehetőségünk van, és ha valami nem biztos, akkor kérdezünk, ill teszteljünk, szánjunk rá több időt, inkább még további egy hónapon keresztül.
Vannak csodák, de én óva intek mindenkit a csodától és attól, hogy azt higgye, minden hónapban profitot hoz a számlája. Nem! Fontos lenyelni és tudomásul venni, hogy vannak és lesznek mínuszos hónapok, és ezért kell hosszú távban gondolkodni, fél, de inkább egy évben.
Inkább kis kockázattal, hosszabb távon legyen egy bizonyos nyereség, mint rövid távon nagy és hatalmas bukás. Persze vannak akik nagyot kockáztatnak és bejön nekik, de ezt a kockázat vállalást, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy felvállalja.
A kontrol, a döntés a mi kezünkben van, azzal, hogy milyen bealításokat alkalmazunk, milyen szolgáltatókat választunk. Ezek mind a mi döntéseink! A felelősség, a döntéseinkért a miénk, és ha valamivel nem voltunk tisztában, nem tudtunk róla és annak ismeretének hiányában döntöttünk, akkor is a miénk a felelősség. Mindenki a tudása és a képességei alapján vállaljon kockázatott, de elbízni magunkat nem szabad.
A zulutrade okos döntéseket, odafigyelést igényel a részünkről. De tanulható ez is, mint minden. Más számláját másolni egyszerű lenne, de ahány ember annyiféle igény és elvásás, ezért kell mindenkinek magának menedzselnie a saját számláját.

whiteg71 (törölt) 2012.01.12. 12:08:49

Az meglepett, hogy felvetted a portfoliódba a Rucom Fic-et, mert korábban bombás volt.
A My Best Systemel kapcsolatosan van valakinek tapasztalata? A paraméterei alapján megbízható szolgáltatónak tűnik.

cassiopeia 2012.01.13. 02:44:35

Nekem bevált a My Best System. Igaz csak 3 hete megy az éles számlámon, de ő termelte eddig a legtöbb pontot.

whiteg71 (törölt) 2012.01.13. 11:14:48

@cassiopeia:
Megkérdezhetem melyik brokernél vagy?

cassiopeia 2012.01.13. 12:15:14

jelenleg aaafx-nél vagyok éles számlán.

whiteg71 (törölt) 2012.01.13. 15:32:00

@cassiopeia:
Mik az eddigi tapasztalataid az AAAFX-el kapcsolatosan? Ki / befizetés, csúszás….egyéb.
Esetleg van-e tapasztalatod, az AAAFX - moneybookers számláról történő pénzutalással kapcsolatosan.

Köszönöm!

cassiopeia 2012.01.13. 17:30:41

OTP-ból utaltam 1000 USD-t, kb 4 nap alatt irták jóvá a számlámon, de 12 USD-t levontak bankköltség cimén. Kifizetés fix 20 EUR, de ilyet még nem csináltom.

Csúszás: legtöbb ZT szolgáltató esetében az aaafx-nél van a legkisebb csúszás, emiatt (is) döntöttem mellettük. Nyitottam az alpari-nál is számlát, amint arra utalok pénzt ott is futtatom a szolgáltatókat.

Ami nem tetszik, hogy a Million Dollar Pips nem "szereti" az aaafx-et, állandóan magas spread-re és csúszásra panaszkodik. (Ezt majd az alpari számlámon tervezem futtatni, ott a demo számlán jól működik.) Megadroid mindkét helyet köt, bár az alparin hatékonyabb - legalábbis ezidáig.

A fentieket kezeld fenntartással, mivel 3 hete futnak élesben a dolgaim, szóval túl sok tapasztalatom nincs.

cassiopeia 2012.01.13. 17:31:19

@whiteg71: Ami szimpi az aaafx-ben a 24/7-es élő support. TÉnlyeg éjjel 1-kor és fél perc alatt segitenek.

cassiopeia 2012.01.13. 17:34:12

Lehet kissé offtopic, de remélem Lajos olvassa a kommenteket. Nem tudom kap-e az ember visszajelzést, ha jelentkezik a zulutrader talira...

cassiopeia 2012.01.13. 17:55:09

@whiteg71: még egy komment aaafx-ről. Kicsit (legyünk jóindulatúak) fapados az oldaluk. Pl. nem tudom saját magam az áttételt változtatni, a supportjuknak kell irni. (Igaz, ezt pár óra alatt módosították.) Másik észrevételem, hogy a honlapjuk pénzvisszautalásról szóló részén nincs semmilyen költség jelezve, ezt is a chat-en kellett megkérdeznek.

whiteg71 (törölt) 2012.01.14. 14:10:49

@cassiopeia:
AAAFX mellet döntöttem.
Ami nem tiszta nekem, hogy a dokumentumok feltöltésénél 7db, dokumentumot kérnek? Mind fel kell tölteni? Vagy elég belőle 2-öt, 3-at? (Némelyik nem teljesen tiszta, hogy mit is szeretnének).
A másik ami nem tiszta, hogy mikortól elfogadott a számlám? Kapok róla egy e-mailt, hogy elfogadták? (ami után tölthetek a számlára pénzt ).
Bocsa kérdésekért, de így még nem nyitottam számlát.

Megjegyzés: Privátba ne írjon nekem senki, mert azt valami okból nem kapom meg.
Köszönöm az információkat.

boros_lajos 2012.01.14. 15:05:39

@whiteg71:
Jogos a felvetés, és én is gondolkodtam, hogy bekerüljön-e.
Ami miatt így döntöttem, hogy a korábbi bombások az egyetlen negatívum.
Azon kívül nagyon jól teljesít, és nagyon jók a számok.
3 nyitott kereskedés max.
11pip/kereskedés
legnagyobb mínusz: -144pip
és látszik a kereskedésén, hogy van kidolgozott stop kezelése.
Plusz:
1-2 átlagos hónap után már biztonságban vagyok. Ha véletlenül megváltozik a kereskedése, akkor is max 3X150pip-et visz el.
Ha még biztonságosabbra szeretném állítani, akkor pedig nyugodtan állíthatom -73pip-re a saját stop-omat, mert ott vágja általában a veszteséget. (maximum)
Szóval az összképet nézve túltettem magam valahogy a bombákon.
És persze csak, és kizárólag portfólióban használom.

My Best Systems:
-Mivel november eleje óta tölti fel a kereskedéseit a Zulura, még nem számít nálam fél évesnek.
Tudom, hogy az adatok azt mutatják, hogy 62 hete kereskedik, de ez úgy lehet, hogy élő számláról küldi a jeleket, így betöltötték a múltbéli adatait is, de november előttről nincsenek drawdown adatok.

Ezen kívül nagyon szimpatikus, és én is figyelem, de megvárom, amíg eltelik nov elejétől 30 hét.

Ami még egy kicsit problémás, hogy 6pip az átlaga a kereskedéseinek. Kérdés, hogy nem viszi-e el a csúszás a profitot. De ez csak kipróbálás után derül ki, ami nekem még kicsit odébb van.

boros_lajos 2012.01.14. 15:08:24

@whiteg71: Korábban sok technikai probléma volt az AAA-s számlákkal, ezért le is állítottam azokat.
A jelszolgáltatóknál olvasható kommenteknél úgy látom, hogy még mindig sokan panaszkodnak.
Fokozottan figyeld majd Te is a számlád!
Ami jó, hogy ha valamilyen kár ér az ő hibájukból, akkor azt reklamáció után általában visszafizetik.

boros_lajos 2012.01.14. 15:10:02

@cassiopeia: Nem én kezelem ezeket a dolgokat, szóval nem tudok most erre válaszolni, de megkérdezem az illetékest! :)
Szerintem kell, hogy menjen visszaigazolás a találkozóra való jelentkezés után.

boros_lajos 2012.01.14. 15:24:26

@successman: Meg is van a válasz. A jelentkező a jelentkezéskor a weboldalon kap egy visszajelzést, hogy sikeres volt a regisztráció, továbbá pár nappal a konzultációs este előtt kap egy emlékeztető e-mailt.

whiteg71 (törölt) 2012.01.14. 16:07:51

Remélem, hogy minden rendben lesz az AAAFx-el. Egyenlőre ott tartok, hogy megnyitottam náluk a számlát, és átutaltam rá az összeget.
A dokumentumok miatt van bennem bizonytalanság, mert 7db a feltölthető dokumentumok száma, és nem derül ki, hogy mindet fel kell tölteni, vagy elég nekik ebből 2-3.
Erre aki tudja a választ, írja meg legyen szíves.
Egyenlőre, tőlem két dokumentum-ról kaptak másolatot.

Az a bajom, hogy alig találom meg a szükséges információkat, és az angol tudásom sem túl jó. Nem tudom miért van minden infó ennyire eldugva.

Bízom abban, hogy hétvégéig elfogadnak mindent és a pénz is átér, végül megküldik az élőszámlához az adatokat.

cassiopeia 2012.01.14. 23:17:37

@whiteg71: akkor küldik az MT4 usernevet, passwordod ha megérkezik az utalásod. Ekkor küldik a ZT felh. nevet is.

cassiopeia 2012.01.14. 23:18:41

@successman: nekem nincs 6 pip csúszásom. 1, 1.5 körül szokott lenni.

boros_lajos 2012.01.15. 11:33:43

@cassiopeia: Nem a csúszásra értettem a 6 pipet, hanem a kereskedései átlagosan 6pip-ek.
Ha 1-1,5 pip a csúszás, és 6 pip egy kereskedés átlagban, akkor az 1-1,5 pip csúszás elviszi a profit közel 20%-át. Az az én tapasztalatom, hogy az esetek nagy részében a 7 pip alatti átlag nem használható jól élő számlán. Persze ez sem mindig igaz, ki kell próbálni minden jelszolgáltatónál, és minden számlán!

cassiopeia 2012.01.15. 11:59:21

@successman: Elnézést, figyelmetlen voltam, valóban 6 pip a kereskedésének átlaga.

Bevallom számomra sokkal fontosabb a megbízhatósága, azaz mennyire kezeli jól a stoplossokokat, ill. változtatja-e a stratégiáját.

whiteg71 (törölt) 2012.01.15. 14:27:26

@successman:
Ezek szerint, a System FX live átlagos 3pip-je.

Több alkalommal megnéztem más kővetők beálltásait. Van pár kockázat kedvelő ember. Azokra gondolok akik max egy szolgáltatott követnek, magas Lot értékkel, és 3-4 hónap alatt hatalmas nyereségre tesznek szert. Ha van esze az ilyen követőnek, akkor kiveszi a pár hónap alatt a megháromszorozódott pénzét. (mert a sorsot nem szabad sokáig kísérteni).

whiteg71 (törölt) 2012.01.15. 14:29:16

@cassiopeia:
Ez mind oké. Viszont nem írtál semmit, a dokumentumokról, ezért ha nem gond, ismét felteszem a kérdést.
Mely dokumentumokra van szükségük?
7 feltöltési lehetőség van.

Feltöltöttem 2dokumnetumot az oldalukra. Vajon-elég ez nekik? (ID és egy közüzemi számla)
Írtam ez ügyben a support e-mail címre is, hogy elég-e ez a két dokumentum, eddig nem válaszoltak.

Viszont, van egy olyan szöveg is feltöltések alatt, hogy küldje el az alábbi e-mail címre …… a dokumentumokat.
Most akkor elég feltölteni, vagy a megadott e-mail címre kell küldeni. Szóval nem egyértelmű, mert semmiről nincsen visszajelzés az oldalukon.

cassiopeia 2012.01.15. 15:28:25

A személyim két oldalat és egy internet számlát töltöttem fel.

whiteg71 (törölt) 2012.01.15. 17:37:28

@cassiopeia:
Köszönöm az infot!

Meglepett a korábbi hozzá szólásodban, hogy be akarod venni a Million dollars Pip-et.
Mindössze 2pip az átlagkereskedése, plusz bombás is volt valaha, és az általad említett magas csúszás is ellene szól.

cassiopeia 2012.01.16. 07:54:06

@whiteg71: Bocs, a Million Dollar Pips forex robotra gondoltam, nem a ZT jelszolgáltatóra.

whiteg71 (törölt) 2012.01.16. 13:40:09

Délelőtt kérték, hogy indokoljam, miért nem töltök fel munkáltatói igazolást, és adóbevallást.
Megindokoltam, azzal, hogy az túl bizalmas.
Kb egy óra telt el, és már az éles számlám fut! Gyorsak voltak!

cassiopeia 2012.01.16. 14:59:49

Tőlem ilyet nem kérdeztek. Milyen jelszolgáltatókat tervezel használni?

whiteg71 (törölt) 2012.01.16. 17:39:17

@cassiopeia:
Jelenleg két szolgáltató van az élesen, mert alacsony összeggel nyitottam számlát.
- My best systems.
- gktardes.
Ha nőtt a számlám összege, akkor beveszem harmadiknak a Successone-t.

Demon tesztelem a Pretty month, és a Per4mance nevű szolgáltatókat. Plusz, szintén Demo számlán tesztelem, a „Kakukktojás” Gold max FX-et, ami szolgáltatott nem tudok hová tenni, de van benne valami.

whiteg71 (törölt) 2012.01.20. 22:50:12

Kérdés!
Hogy lehet az, hogy a zulutrade számlámon lévő összeg nem egyezik a broker számlámon látható összeggel?
A zulutrade oldalán látható összeg változik a kereskedésnek megfelelően, de, a broker weboldalára belépve, a broker számlán lévő összeg nem változik. Fix, annyi amennyit elöször elutaltam rá. Ennek mi az oka?

cassiopeia 2012.01.21. 01:55:08

@whiteg71: köszi. Nálam az alábbiak futnak 0.2-0.4 lot/trade-del:
- MY BEST SYSTEMS
- MVK_08
- HighProfitFactor166
- GOLD MAX FX (csak EUR/USD)
- GAINGBPUSD
- Forex Cruise Control

cassiopeia 2012.01.21. 02:03:44

@cassiopeia: bocs. 2-4 MIKRO lot azaz 0.02-0.04 lot/trade.

whiteg71 (törölt) 2012.01.21. 11:49:17

@cassiopeia:
Némely szolgáltató kereskedése nem tetszik.
Ezért a My Best System és a Per4mance is ki került a látókörömből.

Az általam használt szolgáltatók:
-gktarders
-Sucessonne (ebben az évben eddig nem kereskedett)
-FxGeo1
-myzuluFx188
-Only QQ
-Gold max Fx (csak 1 nyitott kereskedéssel)

Voltál a találkozón?

cassiopeia 2012.01.22. 22:39:03

Köszi a tippeket, feltettem a figyelő listámra. Igen, voltam a legutóbbi talin.

whiteg71 (törölt) 2012.01.24. 18:39:13

@cassiopeia:
Nem tudom, mit, miket hallottál a találkozzon, és eddig te mit tapasztaltál, de a napokban elkezdtem kételkedni a portfolióban való gondolkodás helyességéről.
A portfoliónál, a szolgáltatók sokszor együttesen nőveleik a profitot, aztán sokszor együttessen csökkentik, vagy épp amit az egyik növelt, azt a másik szépen lehúzza. Ezen hatások miatt, szinte egy helyben ingadozik a számla összege.
Kísérlet képen, még korábban indítottam egy demo számlát, amin mindössze egy szolgáltató van, az is csak egy engedélyezet kereskedéssel és beállított stop-al.
Ez a számlám lényegesen jobban tejesit, mint a portfoliós.
Az egy szolgáltató követésének ötlete abból jött, hogy tanulmányoztam több követő teljesítményét, és feltűnt, hogy sok esetben eredményesebb, kiegyensúlyozottabb azon követők teljesítménye, akik egyszerre, csak egy szolgáltatót követnek. Természetesen időnként váltják azt, az egyet.
Persze lehet, hogy én látom rosszul, de a demo számlám alapján nem vagyok biztos abban, hogy a portfolió a jó megoldás.

cassiopeia 2012.01.24. 21:15:26

A portfolió készítés célja nem a hozam maximálizálása, hanem a kockázat minimalizálása. Ha ennyire biztosan a maximális haszonra törekszel, akkor tedd fel az összes megtakarításodat a forex tőzsdére. Esetleg menj el a játékterembe és rulettezz.

Szóval én óvatosan bánnék, hogy mindent egy lóra tegyek. Jó esetben a Forex kereskedés is csak egy (kis) része a megtakaritási portfóliónak, pont amiatt, hogy magas kockázattal jár.

whiteg71 (törölt) 2012.01.24. 23:15:52

@cassiopeia:
Hűha, látom félre értettél. Elég óvatos vagyok, szigorúak a beálltásaim és a szolgáltató kiválasztás szempontjaim.
Nekem is portfolióm van.
Csak arról az észrevételemről írtam, hogy vannak, akik hosszú ideje, ha váltogatva is, de egy, egy „lovat” engedélyeznek. Ezt én kipróbáltam egy demoban, és működött.
Lehet, hogy ez véletlen, de lehet, hogy ez is egy járható út. (ezért is írtam, „természetesen lehet, hogy én látom rosszul”)
Abszolult nem a nyerség maximalizálása hajtok, ha nem a biztonságos profit elérésére, de azt gondolom, a korábbi hozzászólásaimból ez ki is derül.
Na, mindegy, a jövőben majd magammal elmélkedem ezekről…………

cassiopeia 2012.01.25. 10:49:12

Oszd meg bátran az ötleteidet, mert nélküled csak magamban diskurálnék. (Ha valami sértőt irtam, elnézésedet kérem.)

whiteg71 (törölt) 2012.01.25. 11:03:46

@cassiopeia:
Semmi gond.
Egyébként hol vannak a többiek, akik szintén használják ezt a rendszert. Miért nem osztják meg a blogon keresztül a tapasztalataikat, észrevételeiket? Mert tényleg, csak mi ketten írunk itt.

cassiopeia 2012.01.25. 16:32:51

Szerintem nem sokan használják a rendszert, múltkor végignéztem a ZT listáját, kb 50 magyar felhasználót láttam. Ebből nem kizárt, hogy valaki két számlával is jelen volt. Nem tudom betbulls-nak hány ZT felhasználója van, mindenesetre még nagyon gyerekcipőben jár ez a rendszer.

odenburger 2012.01.25. 19:39:55

Sziasztok!

Én néhány hónapja tapogatok a tőzsdén, és csak egy hete találtam rá a ZULUTRADE-re. Nagyon érdekesnek, és nagyon rendkívülinek találom. Demo számlát nyitottam, és 1-2 szolgáltatót állítottam be.
My Best System
Forex Cruise Control
Tesztelgetem a beállításokat, és azt is, hogy mit és miért csinál a program, hol melyik beállítás mit jelent.
Arra lennék kíváncsi, hogy tapasztaltatok-e eltérést a back test és ugyanannak a beállításnak a demón (vagy az élesen) való futtatása között?

Köszönök minden hozzászólást, mert mindből csak tanulok, csak tanulhatunk.

whiteg71 (törölt) 2012.01.25. 20:37:57

@odenburger:
Még nekem is kevés a tapasztalatom, de a Backtest működésében nem vettem észre különbséget a demo és az éles számla között. Természetesen a Backtest a múltbéli eredményekkel dolgozik, ezért csak tájékoztató szerepet tölt be.
Tapasztalatom szerint, a jó jelszolgáltató választás, azok figyelése, kiismerése, és a megfelelő beállítások alkalmazása a legfontosabb.
Egyébként minden beállítás ellenére is vannak negatív időszakok, most én is épp azt szenvedem, két nap alatt közel 600pip veszteséget hoztak össze a szolgáltatóim, és csak remélem, hogy a trend hamarosan megfordul. Mert azért elég durva, amikor egyszerre több jelszolgáltató együttessen lefelé húzza a számlát. De, ez benne van a pakliban, mint ahogy az ellenkezője is, hogy együttessen felfelé húzzák a számla egyenlegét. A lényeg, hogy ez utóbbi legyen gyakoribb, és a nagyobb pip számú.

odenburger 2012.01.26. 10:31:07

Már rájöttem, hogy csak az alapvető hiba az óraelcsúszás volt, mert egy órával előbbit mutatott a Zulu, mint a párhuzamosan futó metatrader. A metatreder az XTB-nél van, ott is demo. Most próbálom a kézi kereskedést és a szignálost lélekben megérni, és néha ez a nagy sl (még demo számla esetén is) amit a szignálszolgáltatók elviselnek , tud stresszt okozni.
Viszont nagyon jó látni, hogy Ők milyen stratégia mellett, milyen szignálokra nyitnak és mire zárnak.
Sokat kell tanulni, és sokat kell elemezni.
süti beállítások módosítása